Czy w trakcie rundy turniejowej jest dozwolone ćwiczenie puttowania lub chippowania pomiędzy kolejnymi dołkami?

Kto pyta, nie błądzi. Ta stara prawda doskonale sprawdza się także w golfie, szczególnie w przypadku reguł. O pomoc w odpowiedzi na pytania o reguły poprosiliśmy naszą ekspertkę, Jolę Makuch, która jest sędzią golfowym z certyfikatem R&A.

 

PYTANIE: Czy w trakcie rundy turniejowej jest dozwolone ćwiczenie puttowania lub chippowania pomiędzy kolejnymi dołkami?

ODPOWIEDŹ: Tak. Pomiędzy kolejnymi dołkami gracz może trenować puttowanie i chipownie na lub w pobliżu: putting greenu ostatnio rozegranego dołka, każdego treningowego putting greenu lub tee następnego dołka. rozgrywanej rundy. Jest jednak jeden warunek – uderzenie treningowe nie może być wykonane z hazardu, czyli z bunkra lub hazardu wodnego i nie spowoduje opóźnienia gry. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ zdarza się, że komitet turniejowy w regulaminie zawodów zabrania trenowania na/ lub w pobliżu putting greenu ostatnio rozegranego dołka oraz toczenia piłki na putting greenie ostatnio rozegranego dołka.

[fot]fot.shutterstock.co [/fot]