Czy na putting greenie mogę do uderzenia piłki użyć innego kija niż putter?

Kto pyta, nie błądzi. Ta stara prawda doskonale sprawdza się także w golfie, szczególnie w przypadku reguł. O pomoc w odpowiedzi na pytania o reguły poprosiliśmy naszą ekspertkę, Jolę Makuch, która jest sędzią golfowym z certyfikatem R&A.

 

PYTANIE: Czy na putting greenie mogę do uderzenia piłki użyć innego kija niż putter?

ODPOWIEDŹ: Gracz może użyć dowolnego kija, wybranego z tych, które zabrał na rundę. W „Regułach gry w golfa” nie ma nic na temat wyboru kija do konkretnego uderzenia. Natomiast ze względu na ochronę powierzchni putting greenów, czasami komitety w regułach lokalnych zabraniają używania innych kijów niż putter. Kary za niezastosowanie się do tego przepisu mogą mieć charakter administracyjny.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMeronk i Gradecki walczą o awans do finału NCAA
Następny artykułJak się zachować, gdy dołek jest uszkodzony?
avatar
Magazyn golfowy Golf&Roll | najświeższe informacje dotyczące golfa w Polsce i na Świecie, szereg porad dotyczących gry udzielanych przez najlepszych zawodowców, reguły, ciekawe wywiady, autorskie artykuły, rozbudowana sekcja dla początkujących oraz blogi tworzone przez osoby opiniotwórcze dla całego środowiska .